Από τις 24 έως τις 31 Ιουνίου 2024, το Κέντρο Νέων Ηπείρου φιλοξένησε ένα διεθνές εκπαιδευτικό σεμινάριο σχετικό με την ένταξη των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των εκτοπισθένων ατόμων. Το εκπαιδευτικό σεμινάριο υλοποιήθηκε στα Ιωάννινα, Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+.
Στο εκπαιδευτικό σεμινάριο συμμετείχαν συνολικά 34 συμμετέχοντες από 11 οργανώσεις - εταίρους διαφορετικών χωρών εκτός από το Κέντρο Νέων Ηπείρου στην Ελλάδα, οι άλλοι συμμετέχοντες προέρχονταν από Γαλλία, Βέλγιο, Πολωνία, Πορτογαλία, Ιταλία, Τουρκία, Ουκρανία, Βουλγαρία, Αίγυπτο, και Ιορδανία.
Το έργο CIRI Vol3 - Cooperation for Improved Refugee Integration, Volume 3 αποτελεί μέρος μιας μακροπρόθεσμης προσπάθειας με στόχο την ένταξη των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των εκτοπισθέντων ατόμων στις τοπικές κοινότητές τους, με τρόπους βιώσιμους, ποιοτικούς, ασφαλείς και προσαρμοσμένους στις ανάγκες τους.
Αυτή ήταν η τρίτη φορά που το Κέντρο Νέων Ηπείρου φιλοξένησε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με αυτό το θέμα · το CIRI Vol1 υλοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2019 και το CIRI Vol2 το 2022, με θεαματικά αποτελέσματα κυρίως ως προς την ανταλλαγή εμπειριών και την απόκτηση πρακτικών δεξιοτήτων, οι οποίες είναι ωφέλιμες για όσους και όσες εργάζονται με νέους. Διαβάστε για το CIRI Vol1 εδώ, και για το CIRI Vol2 εδώ.
Το κύριο θέμα αυτού του εκπαιδευτικού σεμιναρίου ήταν η ένταξη των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο, με ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια και την προστασία των ανηλίκων. Το υπόβαθρο των συμμετεχόντων ήταν εξίσου σημαντικό για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος - οι συμμετέχοντες ήταν κυρίως κοινωνικοί λειτουργοί, επαγγελματίες οι οποίοι εργάζονταν με νέους και εθελοντές οι οποίοι εργάζονταν ήδη με αιτούντες ασύλου, πρόσφυγες και εκτοπισθέντες.
Ο κύριος στόχος του σχεδίου ήταν να βελτιώσει την ποιότητα ένταξης των νέων προσφύγων, αιτούντων άσυλο και εκτοπισθέντων στις νέες τους κοινότητες. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, οι ειδικότεροι στόχοι του έργου ήταν οι εξής:
● Η προώθηση της εργασίας των νέων και της μη τυπικής εκπαίδευσης, ως εργαλεία χρήσιμα, για την ένταξη των νέων προσφύγων στις τοπικές κοινωνίες
● Η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης των νέων προσφύγων και της ενεργού συμμετοχής τους στη διαδικασία της ένταξής τους
● Η προώθηση της ποιότητας της εργασίας των νέων και των μη τυπικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στις οποίες συμμετέχουν οι νέοι πρόσφυγες
● Να εξασφαλιστεί η προστασία και η ασφάλεια των παιδιών κατά τη διάρκεια της υλοποίησης δραστηριοτήτων μη τυπικής εκπαίδευσης για τους νέους πρόσφυγες
● Η βελτίωση των σχετικών δεξιοτήτων των 34 επαγγελματιών που ασχολούνται με τη νεολαία και των άλλων επαγγελματιών οι οποίοι εργάζονται με νέους πρόσφυγες.
● Η προώθηση της συνεργασίας και της ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ 11 διαφορετικών οργανώσεων - εταίρων και των 34 μελών του προσωπικού τους
● Να καθορίσει και να προτείνει κατευθυντήριες γραμμές για την ποιοτική και κατάλληλα σχεδιασμένη εργασία με τους πρόσφυγες
Οι δραστηριότητες μη τυπικής εκπαίδευσης ενθάρρυναν τους συμμετέχοντες να συμμετάσχουν σε ομαδικές εργασίες, όπως, έρευνες, συζητήσεις, διαδραστικές παρουσιάσεις, ανταλλαγή εμπειριών, κοινωνική δικτύωση, θέατρο, σχεδιασμός δραστηριοτήτων και δραστηριότητες ανάπτυξης κατευθυντήριων γραμμών. Τα ειδικά θέματα που καλύφθηκαν στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων ήταν: η ποιοτική και αποτελεσματική εργασία για νέους πρόσφυγες, όσον αφορά τη δεοντολογία, την ασφάλεια και την προστασία, η προστασία από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση, η παιδική προστασία, οι αρχές της ανθρωπιστικής εργασίας, η προσαρμοσμένη και βασισμένη στις ανάγκες τους παροχή μη τυπικής εκπαίδευσης, η ενσωμάτωση, η ενσυναίσθηση, η συμπερίληψη και άλλα.
Ως τελικό αποτέλεσμα, οι συμμετέχοντες δημιούργησαν μια νέα ιστοσελίδα αφιερωμένη στη σειρά έργων CIRI, με περιεχόμενο που αφορά τις πληροφορίες σχετικά με τη σειρά μαθημάτων κατάρτισης CIRI, τις μαρτυρίες των συμμετεχόντων και, κυρίως, την ανάπτυξη νέων πόρων. Οι πόροι που δημιουργήθηκαν περιλαμβάνουν οδηγούς, συγκεκριμένες δραστηριότητες, ενημερωτικά και δημιουργικά βίντεο, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν απεριόριστα και δωρεάν από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο, ιδίως από εργαζόμενους με τη νεολαία, εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς λειτουργούς, εθελοντές, φροντιστές και υπεύθυνους προγραμμάτων ανάπτυξης έργων που εργάζονται με και για τους νέους αιτούντες άσυλο. Παρακάτω παρατίθεται ο ιστότοπος: https://www.erasmusciri.jimdofree.com.
This project was co-funded by European Union, the Erasmus+ Program.