Η ανταλλαγή νέων #creativity σχετικά με τις τάσεις και τη δημιουργικότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, πραγματοποιήθηκε στο Σταυροσκιάδι των Ιωαννίων, στην Ελλάδα, από τις 3 έως τις 11 του Γενάρη 2017, με συμμετοχή 30 νέων ατόμων από Ελλάδα, Πορτογαλία, Λετονία, Ισπανία και Ολλανδία.
Μέχρι το 2016, περισσότερο από το 31% του παγκόσμιου πληθυσμού χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η πλειοψηφία των χρηστών είναι νέοι άνθρωποι. Ακόμη και αν υπάρχουν διάφορα είδη κοινωνικής δικτύωσης, όλα τους περιέχουν αναρτήσεις με έλλειψη δημιουργικότητας. Κατά τη διάρκεια μιας έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Νέων Ηπείρου, παρατηρήθηκε ότι η τάση των φωτογραφιών και βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου χρησιμοποιούνταν η δημιουργικότητα, έγιναν αρκετά δημοφιλή και ξεπέρασαν αυτά που ήταν χωρίς, ακόμη και αν ήταν μοντέρνα. Επιπλέον, είδαμε πως ορισμένες τάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακόμη και αν φέρνουν διασκέδαση στους ανθρώπους, μπορούν να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σχετικά με κάτι ή να κάνουν καλό για έναν σκοπό, με διάφορους τρόπους. Ως παράδειγμα μπορούμε να αναφέρουμε το Ice Bucket Challenge. Θέλαμε να υλοποιήσουμε αυτό το πρόγραμμα, καθώς αισθανόμασταν ότι ήταν απαραίτητο να προωθήσουμε τη δημιουργικότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς στις μέρες μας αποτελούν έναν από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να διαδώσει κάποιος το μήνυμά του στους νέους και να έχει ένα αντίκτυπο στην κοινωνία.
Για να γίνει αυτή η βελτίωση, οι συμμετέχοντες επέστρεψαν στο παρελθόν και πρώτα έκαναν συζητήσεις σχετικά με το τι είναι η κουλτούρα και ποιες οι διαφορές μεταξύ παραδοσιακών και μοντέρνων. Διερεύνησαν πολλές μοντέρνες τάσεις και τους πιο δημοφιλής ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Για να γνωρίσουν και να καταλάβουν τις τάσεις που επικρατούν καλύτερα, εξάσκησαν πολλές από αυτές, οι οποίες είτε εμπεριείχαν είτε όχι το στοιχείο της δημιουργηκότητας.
Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες εργάστηκαν αρκετά ώστε να αναπτύξουν μία νέα τάση για τα κοινωνικά δίκτυα και για να προωθήσουν ένα κοινωνικό αίτιο – θετικισμό. Σκοπός της τάσης «#Bubblepeace» ήταν η ανακάλυψη της θετικής πλευράς κάτι αρνητικού, το οποίο συμβαίνει στον κόσμο. Για να δώσουμε μια ιδέα για το τι θα μπορούσε να είναι το #Bubblepeace, οι συμμετέχοντες κατέγραψαν ένα βίντεο στο οποίο επεξηγούσαν την τάση και έδιναν διάφορα παραδείγματα.
Από τη στιγμή που υπήρχαν συμμετέχοντες από διάφορες χώρες, διοργανώθηκαν πολιτισμικές δραστηριότητες και βραδιές. Επίσης έκαναν περιοδεία στα τοπικά αξιοθέατα στην περιοχή που πραγματοποιήθηκε η ανταλλαγή.
Δείτε το #Bubblepeace βίντεο από πάνω. Μπορείτε επίσης να δείτε και κάποια άλλα βίντεο δημιουργικών τάσεων, τα οποία έκανα οι συμμετέχοντες, καθώς και πολλές φωτογραφίες της ανταλλαγής στο Youth Channel σε αυτήν την ιστοσελίδα ή στο κανάλι μας στο Youtube: Youth Center of Epirus.
ERASMUS+
This project was co-funded by European Union, the Erasmus+ Program