Το “Green Corners” είναι ένα έργο Erasmus+ KA154 που στοχεύει στην ενίσχυση και βελτίωση:
Το μακροπρόθεσμο έργο “Green Corners” περιλαμβάνει μια σειρά δραστηριοτήτων που στοχεύουν στη δημιουργία ενός ασφαλούς χώρου για τους νέους να διερευνήσουν τον πολυδιάστατο αντίκτυπο της κλιματικής κρίσης και τη στάση τους απέναντι στο θέμα, μέσω της ενεργούς συμμετοχής και ενός συστήματος από τη βάση προς την κορυφή, που προβλέπει ένα σύνολο δραστηριοτήτων που θα καθοδηγούνται από τους νέους στις πόλεις Łódź (Πολωνία) και Ιωάννινα (Ελλάδα): τοπικές διαβουλεύσεις, εκπαιδεύσεις, βιώσιμες και πράσινες παρεμβάσεις σε στοχευμένες περιοχές των πόλεών μας, και δύο διακρατικές συναντήσεις θα συμβάλλουν στη δημιουργία δράσεων και πολιτικών για τους νέους, ενισχύοντας το διάλογο και τη συγκεκριμένη βελτίωση των χώρων των νέων. Το έργο συντονίζεται από την οργάνωση EuroFRC που εδρεύει στη Łódź, Πολωνία, και το έργο διήρκεσε από τον Νοέμβριο του 2023 μέχρι τον Ιούνιου του 2024.
Από τις 13 έως τις 17 Δεκεμβρίου 2023, το Κέντρο Νεότητας Ηπείρου φιλοξένησε 8 νέους από την Πολωνία στα Ιωάννινα. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, στην οποία η ομάδα των 8 νέων από το Lodz, Πολωνία συνάντησε την ομάδα των 8 νέων από τα Ιωάννινα, πραγματοποιήθηκαν μη τυπικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες, κατά τις οποίες είχαμε την ευκαιρία να γνωριστούμε καλύτερα, να συζητήσουμε εκτενώς για τους στόχους του έργου αυτού, να ανταλλάξουμε ιδέες για τις πρώτες «πράσινες γωνιές» που θα δημιουργηθούν, να αναλύσουμε και να επεκτείνουμε το «Green Deal» και να ανακαλύψουμε την πόλη των Ιωαννίνων και την πολιτιστική της κληρονομιά.
Η επόμενη συνάντηση των 2 ομάδων θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο, στην Łódź, Πολωνία. Μέχρι τότε, οι ομάδες μας συνεχίζουν ενεργά να δημιουργούν αυτές τις μικρές οάσεις μέσα στις πόλεις του Sieradz και των Ιωαννίνων, «πράσινες γωνιές» που θα αποτελέσουν σημεία συνάντησης για τους νέους, με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον και συνεργατικές πρακτικές.
Στο πλαίσιο αυτού του έργου, πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις για την πρώτη διαβούλευση στις 13 και 17 Ιανουαρίου 2024, όπου ενημερώθηκαν περισσότερα από 30 νέα άτομα για το έργο, πρότειναν τις ιδέες τους και αγκάλιασαν αυτό το έγγραφο. Χάρη στη συνεισφορά τους, δημιουργήσαμε τον πρώτο χώρο όπου υλοποιείται η πρώτη πράσινη παρέμβαση: την ταράτσα του κτιρίου του Κέντρου Νέων Ηπείρου, που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης των Ιωαννίνων.
Χάρη στην ενεργό συμμετοχή και στήριξη της κοινότητας των Ιωαννίνων, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών νέων, των τοπικών οργανώσεων, των ομάδων εθελοντισμού και περιβαλλοντικής δράσης κάναμε σημαντικά βήματα στη σχεδίαση αυτού του χώρου καθορίσαμε τις αξίες στις οποίες θέλουμε να βασίζεται αυτός ο χώρος και δεσμευτήκαμε να πραγματοποιήσουμε ένα έργο που στοχεύει στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων και ικανοτήτων, που σχετίζονται με την οικοδόμηση της κοινότητας, στην ενίσχυση της αίσθησης του ανήκειν στην κοινωνία και του ενεργού πολίτη, στην εξοικείωση των νέων με θέματα που σχετίζονται με το περιβάλλον.
Οι βασικές ιδέες του χώρου καθορίστηκαν και καταγράφηκαν από τους άμεσους συμμετέχοντες στο έργο. Στην κύρια σχεδίαση περιλαμβάνονται: παρτέρια με φυτά και έπιπλα κήπου, βιβλιοθήκη, μπαρ, πράσινα διακοσμητικά στοιχεία που δημιουργήθηκαν χειροποίητα. Καταγράφηκαν επίσης πτυχές όπως η αναγκαία έρευνα, η ανακύκλωση, η χρήση τοπικών και πράσινων υλικών, και η απαραίτητη στήριξη από την οργάνωση.
Στο πλαίσιο αυτού του έργου, στις 28 Ιανουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκπαίδευση, κατά τη διάρκεια της οποίας οι 16 νέοι που αποφάσισαν να συμμετάσχουν ενεργά, σχεδίασαν και οραματιστήκαν την πρώτη πράσινη παρέμβαση στην οροφή του Κέντρου Νέων Ηπείρου, καθόρισαν τα υλικά που θα χρειαστούν, τις προφυλάξεις για ασφαλή εργασία και έλαβαν μια σύντομη εκπαίδευση πρώτων βοηθειών από γιατρό του 1ου Συστήματος Προσκόπων Ιωαννίνων.
Χάρη στην ενεργό συμμετοχή και την υποστήριξη της κοινότητας των Ιωαννίνων, κάναμε σημαντικά βήματα στη σχεδίαση αυτών των χώρων, καθορίσαμε τις αξίες στις οποίες θέλουμε να βασίζονται αυτοί οι χώροι και δεσμευτήκαμε να υλοποιήσουμε ένα έργο που στοχεύει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων που σχετίζονται με την οικοδόμηση της κοινότητας, τη διαχείριση έργων, το σχεδιασμό και την επικοινωνία, την καλλιέργεια της αίσθησης του ανήκειν στην κοινωνία και του ενεργού πολίτη, την εξοικείωση των νέων με ζητήματα που σχετίζονται με το περιβάλλον, και στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων και ικανοτήτων που σχετίζονται με την οικοδόμηση της κοινότητας, τη διαχείριση έργων, τον προγραμματισμό και την επικοινωνία.
Σε μια εξαιρετική συνάντηση στο Κέντρο Νέων Ηπείρου, στις 12 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη διαβούλευση για το πρόγραμμα Erasmus+ "Green Corners", έφερε κοντά νέους για να μοιραστούν εμπειρίες, να ανταλλάξουν ιδέες και να διαμορφώσουν ένα πιο πράσινο μέλλον για την πόλη μας. Οι νέοι που συμμετείχαν τόνισαν τη σημασία της συνεργασίας, των κλιματικών παραμέτρων και της δημιουργικότητας στη διαμόρφωση αυτής της πρωτοβουλίας. Η δεύτερη πράσινη παρέμβαση που σχεδιάζεται θα είναι ένας χώρος συνάντησης και μάθησης για νέους με βάση ένα ασφαλές και πράσινο περιβάλλον. Πρόκειται για εξωτερικό χώρο του Κέντρου Νέων Ηπείρου, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, και θα είναι προσβάσιμος για όλους καθημερινά. Επισημάνθηκαν αρκετές προκλήσεις, όπως οι καιρικές συνθήκες, η απόκτηση άδειας, οι απαραίτητες προφυλάξεις, καθώς και πτυχές ανακαίνισης και δημιουργίας πρόσβασης στον χώρο, δεδομένων του περιορισμένου προϋπολογισμού και του χρόνου, μεταξύ άλλων. Ωστόσο, η συλλογική αποφασιστικότητα της ομάδας παρέμεινε ακλόνητη απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις.
Καθώς αναλογιστήκαμε τα διδάγματα που προήλθαν από τη δεύτερη διαβούλευση του Green Corners, το πάθος και η αφοσίωση των νέων μας είναι κινητήριες δυνάμεις για τη διαμόρφωση ενός πιο πράσινου και ζωντανού μέλλοντος για την πόλη μας. Με συνεχιζόμενη συνεργασία, καινοτομία και υποστήριξη της κοινότητας, μπορούμε να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις και να αξιοποιήσουμε πλήρως την πρωτοβουλία Green Corners. Το ταξίδι προς ένα πιο πράσινο μέλλον ξεκινά από τον καθένα μας, και η δεύτερη διαβούλευση του Green Corners έδειξε ότι οι νέοι μας ηγούνται της πορείας.
Αμέσως μετά τη δεύτερη διαβούλευση, ακολούθησε η δεύτερη εκπαίδευση, στην οποία συμμετείχαν οι βασικοί 8 συμμετέχοντες, οι υποστηρικτές συμμετέχοντες, η τοπική ομάδα προσκόπων Ιωαννίνων και επαγγελματίες εκπαιδευτές, όπως ο σύμβουλος νέων, ο εκπαιδευτής μη τυπικής εκπαίδευσης με βασικές γνώσεις περιβαλλοντικών θεμάτων σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και τοπικό επίπεδο, και ο εκπαιδευτής πρώτων βοηθειών. Οι νέοι συμμετείχαν στην εξερεύνηση των συγκεκριμένων προσδοκιών σχετικά με τα αποτελέσματα μάθησης, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, τα πρακτικά αποτελέσματα και τη γενικότερη βιώσιμη επίδραση στην τοπική μας κοινότητα. Επίσης, συζητήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας και η υλικοτεχνική υποδομή, ο διαχωρισμός εργασιών, το χρονοδιάγραμμα και άλλες πτυχές της σχεδιαζόμενης πράσινης γωνίας.
Οι 8 νέοι που συμμετείχαν ενεργά σε αυτό το πρόγραμμα είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στη Lodz, Πολωνία, από τις 28 Απριλίου έως τις 1 Μαΐου 2024, και να πραγματοποιήσουν δραστηριότητες με τους νέους της πολωνικής ομάδας. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες μη τυπικής εκπαίδευσης, κατά τις οποίες είχαμε την ευκαιρία να γνωριστούμε καλύτερα, να συζητήσουμε εκτενώς για τους στόχους του έργου αυτού, να ανταλλάξουμε ιδέες και εμπειρίες για τις πράσινες παρεμβάσεις που έχουν υλοποιηθεί μέχρι τώρα, να αναλύσουμε και να επεκτείνουμε το «πράσινο σχέδιο» σε τοπικό επίπεδο, καθώς και να ανακαλύψουμε την πόλη της Lodz και την πολιτιστική της κληρονομιά.
Τέλος, είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε για τη σημασία της συνεργατικής εργασίας (Co-Working) και πώς αυτή η έννοια προάγει τη βιωσιμότητα και την επιχειρηματικότητα.
Στις αρχές Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν η τρίτη διαβούλευση και εκπαίδευση. Κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης, στην κύρια ομάδα των συμμετεχόντων περιλαμβάνονταν κυρίως νέοι ενήλικες από την ομάδα προσκόπων Ιωαννίνων, οι οποίοι συνεισέφεραν βαθιά στη μελέτη των περιβαλλοντικών αναγκών της κεντρικής περιοχής της πόλης, μέλη της τοπικής κοινότητας, και μακροχρόνιοι διεθνείς επισκέπτες της πόλης. Ο αντιδήμαρχος της πόλης – επικεφαλής του τμήματος περιβαλλοντικής ανάπτυξης – συμμετείχε στη διαδικασία της διαβούλευσης, ενώ άτομα όλων των ηλικιών από την κεντρική γειτονιά προσκλήθηκαν ειδικά ως επιπλέον συμμετέχοντες.
Η διαβούλευση έγινε σε 3 μέρη την ίδια ημέρα: το πρώτο έγινε στο χώρο της ομάδας προσκόπων Ιωαννίνων, καθώς η πρακτική τους συμμετοχή, οι εγκαταστάσεις και η υποστήριξή τους θα ήταν κρίσιμες για την υλοποίηση του τρίτου Green Corner, το δεύτερο μέρος σε έναν ανοιχτό χώρο της κεντρικής γειτονιάς, που ήταν απολύτως προσιτός στους κατοίκους της γειτονιάς, και το τελικό μέρος στο χώρο του Κέντρου Νέων Ηπείρου. Με γνώμονα τους κατοίκους της γειτονιάς, τους συμμετέχοντες νέους, και με την αποδοχή και ενθάρρυνση και του αντιδημάρχου, αποφασίστηκε να ανακαινιστεί/αναβαθμιστεί ένας "ξεχασμένος" και σε κακή κατάσταση χώρος που στο παρελθόν χρησίμευε ως χώρος πρασίνου. Ο χώρος αυτός θα χρειαστεί δενδροφύτευση, ανακαίνιση παλιών υπαρχόντων επίπλων κήπου, δημιουργία πρόσθετων επίπλων κήπου, νέο χώμα και φυτά, με γνώμονα τις δραστηριότητες των νέων και των παιδιών που συνήθως πραγματοποιούνται στην περιοχή, καθώς και της άνεσης άλλων νέων, γονέων και ηλικιωμένων που ζουν κοντά και επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το χώρο για καθημερινή χαλάρωση. Επισημάνθηκε ότι ο χώρος πρέπει να είναι προσβάσιμος και ασφαλής για όλους, βιώσιμος μακροπρόθεσμα λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των φυτών, τις καιρικές συνθήκες, τους κινδύνους και την αναμενόμενη χρήση του χώρου, τον πολύ περιορισμένο χρόνο και τις απαραίτητες προετοιμασίες.
Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, η ομάδα των προσκόπων και άλλοι νέοι διερεύνησαν τις συγκεκριμένες προσδοκίες σχετικά με τα αποτελέσματα μάθησης, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, τα συγκεκριμένα και λεπτομερή πρακτικά αποτελέσματα και το γενικότερο βιώσιμο αντίκτυπο στην τοπική μας κοινότητα. Επίσης, συζητήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας και η εφοδιαστική, ο διαχωρισμός εργασιών, ο περιορισμένος χρόνος και άλλες πτυχές της σχεδιαζόμενης πράσινης γωνίας. Αυτό έγινε με την παρουσία επαγγελματικού εκπαιδευτικού προσωπικού, όπως ένας εκπαιδευτής μη τυπικής εκπαίδευσης με βασικές γνώσεις περιβαλλοντικών θεμάτων σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και τοπικό επίπεδο, ο εκπαιδευτής πρώτων βοηθειών και ο αρχηγός των προσκόπων με εκτενή εμπειρία σε περιβαλλοντικά θέματα και καθοδήγηση νέων.
Τα αποτελέσματα του έργου ήταν διαφόρων επιπέδων, συμπεριλαμβανομένης της προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης των συμμετεχόντων, της βελτιωμένης συμμετοχής της τοπικής κοινότητας, το βιώσιμο περιβαλλοντικό αντίκτυπο στις τοπικές κοινότητες των Ιωαννίνων και της Lodz, και 6 φυσικών χώρων με βάση την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και άλλες αξίες – 3 χώροι στα Ιωάννινα,στην Ελλάδα και 3 χώρους στη Lodz, στη Πολωνία.
Τα αναφερθέντα και ανεπίσημα κοινοποιημένα μαθησιακά αποτελέσματα των συμμετεχόντων ήταν ποικίλα, ανάλογα με τις προηγούμενες εκπαιδευτικές και ακτιβιστικές εμπειρίες τους, καθώς και με τη δραστήρια συμμετοχή τους και τον χρόνο που αφιέρωσαν στο έργο. Συνολικά, οι συμμετέχοντες βελτίωσαν την κατανόησή της σύνδεσης μεταξύ των τοπικών περιβαλλοντικών αναγκών και των ευκαιριών να εργαστούν πάνω σε αυτές, με παγκόσμια και Ευρωπαϊκά περιβαλλοντικά ζητήματα, πολιτικές και κινήματα, την ενεργό συμμετοχή τους σε τοπικό και διακρατικό ακτιβισμό και την ιδιότητα του πολίτη, τη συνεργασία, την ηγεσία, τη λήψη αποφάσεων και άλλες σχετικές δεξιότητες και γνώσεις.
Όσον αφορά τους φυσικούς χώρους, στην πόλη των Ιωαννίνων δημιουργήθηκαν οι εξής χώροι: ένας κοινωφελής κήπος και χώρος εκδηλώσεων στη στέγη, ένας χώρος τύπου αυλής για συναντήσεις και εκδηλώσεις νέων, και μια γνωστή κοινωφελής περιοχή πάρκου. Στη Lodz, δημιουργήθηκαν 3 πράσινοι χώροι σε δημόσια σχολεία, προς όφελος όλων των τωρινών και μελλοντικών μαθητών, των εκπαιδευτικών και των συμμετεχόντων σε εκδηλώσεις. Δείτε παρακάτω τις φωτογραφίες της διαδικασίας δημιουργίας των χώρων και των αποτελεσμάτων. Ελπίζουμε ότι αυτό θα εμπνεύσει και άλλους να δημιουργήσουν πράσινους χώρους στις κοινότητές τους, όπως αυτό το έργο που ήδη έχει εμπνεύσει εμάς και τις κοινότητές μας να συνεχίσουμε παρόμοιες πρωτοβουλίες!
ERASMUS+
This project was co-funded by European Union, the Erasmus+ Program