Ανταλλαγή νέων “Once Upon a Time: Young People for Diversity”

Η ανταλλαγή νέων με τίτλο “Once Upon a Time: Young People for Diversity” εστιάζει σε νέους 18-25 ετών. Συνολικά στο πρόγραμμα πήραν μέρος 36 συμμετέχοντες από 6 διαφορετικές χώρες: Ελλάδα, Ιταλία, Σουηδία, Πορτογαλία, Γερμανία και Πολωνία. Κύριος στόχος του προγράμματος ήταν η αύξηση της ευαισθητοποίησης των νέων σχετικά με τη διαπολιτισμική μάθηση μέσω της χρήσης παραδοσιακών παραμυθιών και ιστοριών. Επίσης η αύξηση των ευρωπαϊκών αξιών, όπως η αμοιβαία κατανόηση, η ανεκτικότητα, η ενεργητική ιδιότητα του πολίτη και η καταπολέμηση των αρνητικών αξιών. 

 

Ακολουθεί ένα κείμενο από την Ελληνική συμμετοχή που συνοψίζει την εμπειρία αυτού του προγράμματος: 

 

“Στο διάστημα μεταξύ 14/01 και 20/01 στο Κάλιαρι της Σαρδηνίας έλαβε χώρα το πρόγραμμα Once Upon A Time με θεματικές την εξιστόρηση, το κουκλοθέατρο και την κοινωνική αποδοχή. Από την πρώτη μέρα της άφιξής μας, οι ομάδες γνωρίστηκαν μεταξύ τους και η πρώτη οργανωμένη δραστηριότητα του ομαδικού δείπνου ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία και προσδοκίες για τις επόμενες μέρες.

 

Οι δραστηριότητες ξεκινούσαν από νωρίς το πρωί και περιλάμβαναν θεατρικές ασκήσεις για γνωριμία και δέσιμο της ομάδας, χωρισμό σε μικρότερες ομάδες ώστε να γίνει ανάμιξη των εθνικοτήτων και καλύτερη γνωριμία μεταξύ των ατόμων και θεματικές δραστηριοτήτων και συζητήσεων που αφορούσαν κοινωνικές αξίες και την εξάλειψη των διακρίσεων. Το δεύτερο βράδυ του προγράμματος οι χώρες-συμμετέχοντες παρουσίασαν πολιτισμικά έθιμα, χορούς, φαγητά και ποτά από την εκάστοτε χώρα δημιουργώντας ένα κλίμα ευημερίας, δημιουργικότητας απόλυτης σύνδεσης και αποδοχής μεταξύ πολιτισμών. Την τρίτη ημέρα μας παρουσιάστηκε μια διάλεξη όσον αφορά την εξιστόρηση και τη σωστή δομή της παρουσίασης μιας ιστορίας από ειδικό, καλεσμένο του προγράμματος και ακολούθησε η δραματοποίηση μιας ήδη υπάρχουσας ιστορίας από μικρές ομάδες. Ανατρέποντας το αρχικό πρόγραμμα, η τέταρτη μέρα σεμιναρίων μετατράπηκε σε εκδρομή στο χωριό της Μαμογιάδας, όπου επισκεφθήκαμε το Μουσείο Μεσογειακών Μασκών και έπειτα ακολουθήσαμε τις παραδοσιακές και εορταστικές τελετές που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή λόγω της έναρξης του καρναβαλιού. Η μέρα αυτή είχε ιδιαίτερη αξία για όλους και όλες καθώς είχαμε την ευκαιρία να βιώσουμε από κοντά μια από τις σημαντικότερες τοπικές εορτές, η οποία μάλιστα συνδέεται και με ελληνικά τοπικά έθιμα. Η συνέχεια των ημερών είχε πιο παραγωγικό χαρακτήρα καθώς την πέμπτη μέρα του προγράμματος παρουσιάσαμε ομαδικά παραδοσιακά παραμύθια/ιστορίες από τους τόπους μας με τη μορφή της δραματοποιημένης αφήγησης.

 

Οι δραστηριότητες μας έδωσαν την ευκαιρία να δουλέψουμε στο θέατρο της πόλης. Η ελληνική ομάδα αποφάσισε να παρουσιάσει την εξέλιξη των τοπικών ιστοριών μέσα από τρεις διαφορετικές αφηγήσεις: έναν μύθο του Αισώπου, ένα παραδοσιακό μουσικό κομμάτι της Κύπρου και μια σύγχρονη ιστορία του Ευγένιου Τριβιζά. Η εμπειρία του θεάτρου για ορισμένα άτομα ήταν πρωτόγνωρη, παρόλα αυτά ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της έννοιας του κουκλοθεάτρου και της δημιουργίας κουκλών έπειτα από τις οδηγίες ειδικού καλεσμένου. Μετά την εισαγωγή στη θεματική ενότητα χωριστήκαμε για ακόμη μια φορά σε μικρότερες ομάδες και ξεκινήσαμε την δημιουργία μιας ολοκληρωμένης παράστασης κουκλοθεάτρου με κοινό παρονομαστή την κοινωνική αποδοχή. Έπειτα από ώρες δουλειάς οι ομάδες έγραψαν πρωτότυπες ιστορίες, δημιούργησαν κούκλες και σκηνικά και άρχισαν να στήνουν την παράστασή τους. Το Σάββατο 19/01 οι ιστορίες παρουσιάστηκαν στις υπόλοιπες ομάδες καθώς και στον τοπικό πληθυσμό του Κάλιαρι και έλαβαν θετική ανατροφοδότηση τόσο από το κοινό, όσο και από τον ειδικό που μας καθοδήγησε. Το ίδιο βράδυ στο δείπνο του αποχαιρετισμού μοιράστηκε ο καθένας και καθεμιά ατομικά τις πιο δυνατές στιγμές και εμπειρίες των ημερών καθώς και τον προσωπικό αντίκτυπο που είχαν, δημιουργώντας ένα ζεστό κλίμα που επιβεβαίωνε έμπρακτα τις κοινωνικές αξίες με τις οποίες δουλεύαμε κατά τη διάρκεια του προγράμματος.”