Πολλές προσφυγικές δομές, επίσημα και ανεπίσημα, υπάρχουν σήμερα σε όλη την Ελλάδα. Από την άνοιξη του 2016, μερικές από αυτές φιλοξενούνται στην περιοχή της Ηπείρου. Το Κέντρο Νέων Ηπείρου εκείνη την περίοδο παρείχε ψυχαγωγικές δραστηριότητες στα παιδιά, τους νέους και κάποιους γονείς του καταυλισμού προσφύγων στα Δολιανά.
Με αφορμή το γεγονός αυτό, αποφασίσαμε να διοργανώσουμε μια διεθνή ανταλλαγή νέων που περιελάβανε 30 νέους από την Ελλάδα, την Εσθονία, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, τη Λιθουανία και την Ισπανία. Το έργο πραγματοποιήθηκε από την 1η έως τις 11 Νοεμβρίου 2016 στην Ελλάδα, στο χωριό Σταυροσκάδι των Ιωαννίνων και στο χωριό των Δολιανών - το μέρος όπου βρίσκεται ο προσφυγικός καταυλισμός. Οι νέοι, μαζί με τους αρχηγούς των ομάδων και τους διοργανωτές, έζησαν μαζί σε ένα σπίτι και συμμετείχαν σε δραστηριότητες του προγράμματος, όπως συζητήσεις και παρουσιάσεις σχετικά με την κατάσταση των προσφύγων στις χώρες τους, προετοιμασία και υλοποίηση παιχνιδιών, αθλητικές και βιοτεχνικές δραστηριότητες στην προσφυγική δομή. Ζωγράφισαν μαζί μια αίθουσα αθλητισμού / δραστηριότητας της δομής. Προέβησαν σε πολιτιστικές παρουσιάσεις για τους άλλους συμμετέχοντες, ενώ τέλος συγκέντρωσαν υλικό της για την κατασκευή ιστοσελίδας.
Ο εθελοντισμός στον προσφυγικό καταυλισμό ήταν ένα καταπληκτικό γεγονός, επειδή έφερε κοντά ανθρώπους από το κέντρο προσφύγων και από την κοινοτική κοινότητα. Ήταν σπουδαίο ότι μπόρεσαν να συνεργαστούν για τη βελτίωση του καταυλισμού των προσφύγων. Μπορείτε να διαβάσετε σχετικά με την υποδοχή, τη βοήθεια και τις ιστορίες ζωής των προσφύγων στο κεφάλαιο Μαρτυρίες της ιστοσελίδας του έργου.
Το έργο YOUth for RefuGeneration αποσκοπούσε στη συγκέντρωση της κοινωνίας των πολιτών της ΕΕ και των προσφύγων στην Ευρώπη, χρησιμοποιώντας θετικές εικόνες και προωθώντας ιστορίες προσφύγων στο κοινό. Το σχέδιο όχι μόνο αποσκοπούσε στην προώθηση της ανεκτικότητας και της ένταξης των προσφύγων στην κοινωνία της ΕΕ, αλλά και στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την υποστήριξη που χρειάζονται οι πρόσφυγες στη χώρα υποδοχής τους. Το πρόγραμμα επικεντρώθηκε στην πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης, προωθώντας παράλληλα τη διαφορετικότητα, τον διαπολιτισμικό και δια θρησκευτικό διάλογο, την αίσθηση της ιθαγένειας της ΕΕ, την πολιτική συνειδητοποίηση των πολιτών της ΕΕ και την αλληλεγγύη προς την «γενιά» των προσφύγων της Ευρώπης.
Διαβάστε περισσότερα για το έργο, για τον εθελοντισμό στο στρατόπεδο προσφύγων στα Δολιανά και δείτε βίντεο και φωτογραφίες που βρίσκονται στην ιστοσελίδα www.youthforrefugeneration.jimdo.com.
ERASMUS+
This project was co-funded by European Union, the Erasmus+ Program